Назначението на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с мандат от

...
Назначението на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с мандат от
Коментари Харесай

Куцкова: 9-годишният мандат на Атанасова и Белазелков е арогантно решение

Назначението на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с мандат от 9 години е в цялостно несъгласие с решението на Конституционен съд. За мен това е изцяло необяснимо и е доста надменно решение. Показва жестоко неуважение на разпоредбите на правовата страна. Не знам дали няма скришен план да продължи да се тупа топката. Депутати ще нападат това решение пред Конституционен съд, което ще докара до ново гласоподаване, ще отсрочи клетвата и ще остави съда непопълен. Това сподели арбитър Нели Куцкова в ефира на предаването „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

" Зарадвах се, когато предложиха сътрудника Белазелков, тъй като си споделих, че се търсят специалисти. Всички обаче бяха шокирани за Атанасова. Добре беше, че ги изслушваха, само че равнището на чуване беше... Имаше базово некомпетентни и необразовани въпроси ", разяснява тя. 

По думите ѝ прибързването с деня на избора на нови конституционни съдии е надпреварване с времето.

" В петък влиза в действие конституционното решение, което касае съдиите от Конституционен съд. По принцип мандатът им е 9 години. Има 3 квоти - президентска, парламентарна и на висшите съдии. На всеки три години се сменят магистратите от всяка квота - така се обезпечава последователност. Последните две години обаче Народно събрание не си избираше съдии от неговата квота. Затова се реши новопостъпилите да довършат мандата в границите на 7 години ", изясни Куцкова. 

Според нея на следващия ден би трябвало да се реши кой ще е новият български арбитър в Европейски съд по правата на човека. " Кандидатите са трима - Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент, Галя Вълкова и Драгомир Йорданов  Драгомир Йорданов Драгомир Йорданов е министър на правораздаването от 12 март до 29 май 2013 година   Драгомир Йорданов е.

Те са все съществени хора, няма да изложат България. Единствено омбудсманът е известна персона, само че Вълкова е подкрепена от съдиите. Участва в образование на други съдии и е извънредно квалифициран човек. За мен тя е най-подходяща, само че е и най-скромна, няма да се изяви. Ковачева не познава родната реалност и разпоредбите на българската правосъдна система ", счита съдийката. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР